Vinná réva

Latinský název: Vitis vinifera
Účinně pomáhá při: Plody vinné révy působí močopudně, žlučopudně a mírně projímavě. Je známo užití jejich plodů i jako posilujícího prostředku. Snižují kyselost žaludečních šťáv, zlepšují a urychlují výměnu látkovou, příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek, pomáhají zlepšovat chronické záněty průdušek a ledvin, jakož i záněty gynekologické. Podporují jaterní funkce. Vinné bobule jsou též dobrým prostředkem dietním. Kilogram hroznového vína má spalnou hodnotu 700 kcal, tedy přibližně 3 000 kJ. Odvar z hrozinek a cibule je výtečným prostředkem proti kašli a při chronické bronchitidě. Prášek ze sušených listů vinné révy lze doporučit při děložním krvácení. Rozdrcené čerstvé listy je vhodné přikládat na rány. Experimentálně je prokázáno, že vinný tuk, obsažený v jadérkách, snižuje hladinu tuků a cholesterolu. Stolní víno, podávané v umírněných dávkách zvyšuje srdeční činnost, mírně snižuje teplotu,podporuje nervovou soustavu a zlepšuje trávení. Zlepšuje stav a činnost cév.

Botanický popis a pěstování:

Réva vinná je keř s větvemi přímými nebo popínavými. Listy jsou hluboce dlanitě laločnaté, květy oboupohlavní, korunní plátky žlutozelené. Plodem jsou bobule, šťavnaté a sladké, dorůstající velikosti kolem 10 až 15 mm. obsahující několik semínek. Réva vinná je pěstovaná, občas zplaňující rostlina. Nejčastěji se pěstuje odrůda révy vinné pravá. Rostlina je teplomilná. Má ráda slunné stráně a pěstuje se v řadě kultivarů. Drogou je list vinné révy, sbíraný na jaře. Často se však využívají i vinné bobule, případně hotový produkt víno. Účinné je též použití mízy, případně vinné šťávy z hroznů. Nejvhodnější na užití je tinktura. Víno v medicinální dávce podáváme 2x denně po 0,1 litru. Práškový list podáváme jednorázově po 1 čajové lžičce. Hroznová léčebná kúra spočívá v pravidelném požívání bobulí po určitý čas. První tři dny vezmeme 3x denně po 200 g a pak dávku zvyšujeme až na 2 000 g za 24 hod. Doba kúry se pohybuje od minimálních 7 dnů po maximálních 6 týdnů. Proti hněvu, smutku a zasmušilosti doporučovala abatyše Hildegarda již téměř před tisíciletím tzv. zastrašené víno. To se připravuje takto: na plynovém či elektrickém ohřívači ohřejeme ve skleněné nádobě podle potřeby 50 až 100 ml dobrého bílého vína odrůdy ryzlink. Ve chvíli, kdy víno přichází k varu, vlijeme do něj stejné množství studené pitné vody. Ihned pak zastrašené vino nalijeme do poháru a rychle po doušcích vypijeme.