Ostružiník křovitý

Latinský název: Rubus fruticosus
Účinně pomáhá při: Droga je močopudná, staví krvácení, dezinfikuje trávicí i močové ústrojí. Můžeme jí také aplikovat v podobě kloktadel, působí i proti kašli. Zevně lze využít na koupele a omývání ekzémem postižených partií pokožky a při kožních zánětech. Znám je vliv protiprůjmový. Podporuje hormonální činnost ženských orgánů a je vhodný při osteoporózu.

Botanický popis a pěstování:

Ostružiník křovitý je keř s dvojitými prýty (stonky s listy). Dvouleté nebo i víceleté poléhavé a dřevnaté lodyhy jsou květonosné, jednoleté pruty jsou neplodné. Lodyhy jsou ostnaté, listy střídavé, řapíkaté, 3 až 5 četné s pilovitě zubatou čepelí. Květenství je latnaté nebo chocholičnaté, pětilístková koruna bílá nebo narůžovělá. Souplodí, známá ostružina, je tvořeno z více než 20 černých, neojíněných peckoviček, srostlých s lůžkem. V době plné zralosti jsou ostružiny tmavě modré až černé. Rostlina kvete v červnu a začátkem července. Ostružina je velmi hojný křovištní keř, častý na lesních mýtinách, podél cest, u starých zdí, v příkopech a remízcích. Pro potravinářské účely sbíráme plody, pro léčebné účely výhradně list. Listy sbíráme nejlépe v květnu a červnu, před rozkvětem rosltiny, odpoledne mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou. Vhodnou formou je nálev nebo krátce vařený odvar (maximálně 1 minutu). Pro potravinářské účely se droga obyčejně fermentuje. Proti průjmu si připravíme odvar z 1 polévkové lžíce suchých listů, které přelijeme šálkem vařící vody a necháme přikryté ještě 10 minut vyluhovat. Poté vše přecedíme a pijeme po doušcích. Takto po troškách můžeme vypít i několik šálků denně. Můžeme si také vyrobit chutné a zdravé ostružinové víno. Čisté, zralé ostružiny dáme do nádoby z kameniny nebo polévané hlíny a důkladně rozmačkáme. Přikryjeme textilem a necháme 2 dny stát při pokojové teplotě, šťávu přecedíme, změříme její množství a na den odložíme. Stejné množství vody jako změřené šťávy vylijeme do nádobky se zbytkem ovoce a necháme přes den vyluhovat. Příští ráno znovu přecedíme a změříme množství tekutiny. Obě tekutiny pak vlijeme do demižonu a smícháme dohromady. Na litr šťávy přidáme 250 g krystalového cukru, 1 g kyseliny vinné a 1 čajovou lžičku pivních kvasnic rozmíchaných ve 2 až 3 polévkových lžících teplé vody. Zátka na uzavření musí být provrtána a musí v ní být zastrčena skleněná trubička. Nádoba se uloží na teplé místo s rovnoměrnou teplotou. Po 6 týdnech se může víno plnit do lahví.