Jalovec obecný

Latinský název: Juniperus communis
Účinně pomáhá při: Jalovčinky působí jako vysoce účinné diuretikum, ale přitom dráždí ledviny, takže byly z užívání v urologii vyřazeny. Jejich doménou se stala revmatologie, kde se uplatňují v léčbě kloubů a páteře. Umějí také zlepšit trávení, odstranit bolesti žaludku spojené s nedokonalým trávením a zlepšují hospodaření organismu se žlučí. Jalovcová silice, podávána zevně vhodným způsobem například ve formě mastí nebo oleje, působí zdráždivě, a to jak lokálně, tak i na reflexních ploškách příslušných orgánů. Může se jí užít jako derrivans, tedy jako dráždivého prostředku zlepšujícího místní prokrvení a urychlujícího hojivé reparační procesy. Gemmoterapeutikum z pupenů jalovce regeneruje játra a trávicí orgány.

Botanický popis a pěstování:

Jalovec obecný je jehličnatý keř nebo bohatě větvený stromek, dorůstající výšky kolem jednoho metru. Jehlice jsou uspořádány v trojčetných přeslenech. Jde o rostlinu dvoudomou, samčí květy má žlutavé, samičí jednotlivé, zelenavé, šištice bobulovité, zrající 2 až 3 roky. Plodem jsou šišticovité bobule o průměru kolem 5 až 7 mm, červenohnědé až fialové barvy. Jalovec má rád chudé, písčité a jalové půdy. Vytváří někdy až tajemně vyhlížející houštiny. V České republice je chráněný, na Slovensku nikoli. Hojný je zejména na Valašsku a na moravsko - slovenském pomezí. Plody se sbírají na podzim druhého roku. Po usušení mají pryskyřičnaté aroma a kořenitou chuť. Dřevo se sbírá na podzim a v zimě. V České republice je sběr zakázán a pro farmaceutické účely se jalovec dováží, zejména z Albánie. Nejčastěji používanou lékovou formou byl dříve nálev z drcených jalovčinek, podávaný pro své močopudné působení. Od takového užívání se ustupuje a jalovčinky se obyčejně podávají syrové, k přímé konzumaci formou různých kúr. Při vnitřním používání se podává silice v dávce 2 až 5 kapek, ovšem velmi opatrně, nejlépe rozmíchaná třeba v trošce mléka. Častější je ovšem zevní podávání silice při neuralgiích, artralgiích apod. Z jalovcového dřeva se zásadně připravuje odvar.