Maliník obecný
Latinský název: Rubus idaeus
Účinně pomáhá při:
Droga má mírně svíravý účinek, který může napomoci při zánětech v ústní dutině, při průjmech apod. Křeče tlumící působení lze využít zejména v gynekologii, například při menstruačních bolestech. Plody mají účinky potopudné a tlumí horečky. Plody jsou výživnou a zdravou pochoutkou pro rekonvalescenty. Gemmoterapeutikum z maliníku patří k nejlepším léčivům ženských problémů s nepravidelnou menstruací, při sekundární neplodnosti a při obtížích klimakteria. Pomáhá při likvidaci cyst a myomů.
Botanický popis a pěstování:
Maliník obecný je keř, dorůstající výšky přes 1 metr. Vedle loňských, zdřevnatělých, květonosných výhonků, vyhání maliník i prutovité neplodné výhonky, které další rok zdřevnatí, vyženou květonosné větévky a po dozrání plodu zaniknou. Listy jsou zpeřené tří až pětičetné, nejspodnější bývají i sedmičetné. Skládají se z vejčitých, pilovitých, sytě zelených lístků, které jsou na rubu světlé a plstnaté. Květy vyrážejí v úžlabních, nicích, složitých hroznech. Květ je bílý a má pět korunních lístků. Plodem je malina - krátce chlupatá peckovička. Při zralosti se odděluje celý složitý plod od suchého kuželovitého lůžka. Kvete od května do srpna. Kořeny má maliník plazivé, umístěné vodorovně. Hojný výskyt maliníku pozorujeme na lesních mýtinách, paloucích, při lesních cestách v nížinách i horách, avšak vždy na prosluněných místech. Předmětem sběru pro potravinářské účely jsou maliny, pro léčivé účely sbíráme především list, nejlépe v květnu a červnu kolem desáté hodiny dopolední. Listovou drogu připravujeme formou nálevu nebo asi 1 minutu vařeného odvaru. Plody zpracováváme většinou na sirup, ovocnou šťávu nebo džem. Můžeme je podávat i sušené, dávkování není stanoveno. Jen málo se ví, že například při nechutenství nám postačí před obědem a večeří sníst menší porci čerstvých malin. Malinové víno se doporučuje pít při chřipce a kataru průdušek. Víno sladíme kandovaným cukrem a pijeme teplé.