Kurkuma dlouhá

Latinský název: Curcuma longa
Účinně pomáhá při: Kurkuma chrání před volnými radikály, je silný antioxidant, mnohem větší než vitamín C a E. Má antivirové, antibakteriální a antifungicidní účinky. Potlačuje diabetes 2. typu, chrání játra proti poškození, zvyšuje vylučování žluči. Zlepšuje chuť k jídlu i trávení, podporuje enzymatickou činnost slinivky a má protizánětlivé účinky, působí proti parazitům. Užívá se při bolestech břicha a nadýmání. Potlačuje záněty střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Likviduje bakterii Helicobacter pylori, která je hlavní příčinou vředové choroby žaludku a zároveň se podílí na vzniku rakoviny tohoto orgánu. Zlepšuje krevní oběh a působí proti vzniku aterosklerózy, zlepšuje stav lupenky. Zlepšuje rovněž mozkovou činnost, omezuje rozvoj Alzheimerovy choroby. Curcumin vyhledává maligní nádorové buňky, které likviduje, ale vyhýbá se buňkám zdravým. Jde hlavně o rakovinu tlustého střeva, slinivky břišní a prostaty, u melanomu se užívá mast připravená z čerstvé kurkumy. Zevně se kurkuma aplikuje také na nehojící se vředy, lišeje a různá poranění, neboť má výrazné dezinfekční schopnosti.

Botanický popis a pěstování:

Kurkuma dlouhá je vytrvalá byliny z čeledi zázvorovitých. Pochází z jižní a jihovýchodní Asie, pravděpodobně Indie a Vietnam, kde je také známá jako "žlutý zázvor" nebo "indický šafrán". Má hlíznatě zduřelý článkovaný oddenek, z něhož vyrůstají jednak listy, ale i kořeny, které jsou často na koncích ztloustlé. Listy jsou dlouze řapíkaté, široce kopinaté a až 50 cm dlouhé, před rozvinutím kornoutovitě svinuté. Mezi nimi vyrůstá přímý, asi 15 cm vysoký stvol, zakončený hustým klasem bledě žlutých květů. Plod je trojpouzdrá mnohosemenná tobolka, která se v době zralosti otevírá třemi chlopněmi, semena jsou s míškem. Oddenek obsahuje silice, která se vyznačuje charakteristickou vůní i chutí a jejíž hlavními složkami jsou seskviterpeny turmeron, dehydroturmeron i ar-turmeron a také zingiberen. Je však přítomen i pinen, camphen, limonen, borneol, sabinen, felandren, eugenol, cineol. Dále olejopryskyřice, jejíž hlavní součástí je curcumin, který dává kurkumě charakteristickou žlutavou barvu. Na trhu jsou oddenky dvojího tvaru. Kulovité až vejčité, velikosti vlašského ořechu jsou známy jako tzv. matky. Slouží hlavně k dalšímu rozmnožování. Na trhu jsou většinou postranní válcovité oddenky, tzv. prsty, které se využívají jako koření nebo k léčebným účelům. Kurkuma se prodává v čerstvém stavu nebo sušená. V druhém případě se oddenky nejdříve spařují, loupou a potom suší. Na trh přicházejí celé nebo rozemleté na prášek. Doporučená denní dávka je 8-10 g čerstvé nebo 1,5-3 g suché drogy, která se aplikuje jako nálev nebo odvar, případně se připravuje tinktura. Zevně se užívá prášek ze sušené drogy, a to buď přímo jako zásyp nebo ve formě masti, případně obkladu. Kurkuma by se neměla užívat v těhotenství, hepatitidě, ve vysokých dávkách může způsobovat poruchy trávení. Oddenky kurkumy se používají jako koření k přípravě ostrých omáček, hořčice. Jsou jednou z hlavních součástí kari koření, worcesterových omáček a řady dalších kořenících směsí. Díky obsaženému barvivu, které je rozpustné v tucích a etanolu a je zcela neškodné, se používá k barvení másla, sýrů, hořčice či likérů.