Kiwi

Latinský název: Actinidia chinensis
Účinně pomáhá při: Droga z celé rostliny snižuje horečku a posilují organismus. Zároveň uvolňují psychické napětí a rozrušují kameny v močovém systému. Působí také protirevmaticky, tlumí bolesti a zmenšují otoky kloubů, zlepšují metabolismus a léčí dokonce jaterní potíže. Tradiční čínské lékařství doporučuje kiwi při léčbě nemocí jícnu a ke zlepšení funkce orgánového kruhu slinivka - slezina. Toho lze využít jednak při nejrůznějších trávicích potížích, vzniklých poruchou enzymatické tvorby, a jednak u některých onemocněních krvetvorby.

Botanický popis a pěstování:

Kiwi neboli aktinidie čínská je dřevitá popínavá liána, dosahující délky až 7 metrů. Mladé větve mají husté rezavé chlupy, které jsou i na rubu okrouhlých, dlouze řapíkatých, střídavých listů. Rostlina je dvoudomá (výjimečně jednodomá) a oboupohlavní. Nápadné, velké, žlutavě bílé samičí květy vyrůstají zpravidla jednotlivě z paždí listů. Drobnější samčí květy jsou krémově bílé a vytvářejí krátké úžlabní vrcholíky. Plodem je oválná až eliptická bobule 60 až 90 mm dlouhá o hmotnosti kolem 75 až 100 gramů, zvaná kiwi. Pokožka plodu je tenká, hustě rezavě chlupatá, a lze ji jen obtížně sloupnout. Dužina je zelená, šťavnatá, sladkokyselá, s množstvím malých černých semínek, která při jídle nevadí. Domovinou kiwi je Čína, nyní se však nejvíce pěstuje na Novém Zélandu. Rostlina vyžaduje teplá a slunná stanoviště, chráněná před slunečním úpalem i mrazivými větry. Pokusně je pěstována i u nás, nejčastěji v chladnějším skleníku nebo ve foliovníku. Předmětem využití jsou plody, ale někdy i jiné části rostliny. Podáváme čerstvé i sušené plody nebo čaj ze sušených plodů či z jiných částí rostliny.