Černý rybíz

Latinský název: Ribes nigrum
Účinně pomáhá při: Plody aplikujeme při únavě, proti účinkům stresu, v rekonvalescenci po těžkých chorobách. Listy působí jako spolehlivé antirevmatikum, jsou účinné při cévních onemocněních, i preventivně a při lámavosti - praskání cév. Podávají se také jako pomocné léčivo při močových a ledvinových zánětech. Listy i plody můžeme používat jako kloktadlo, při chorobách z nachlazení, při Bechtěrevově nemoci a pod. Odvar z kořene je vynikajícím lékem při zánětech jater. Výrazně podporuje imunitu, má protialergické účinky, působí proti otokům.

Botanický popis a pěstování:

Černý rybíz neboli meruzalka černá je beztrnný keř s velmi typickým, pronikavým aroma. Velké řapíkaté listy jsou tří až pětilaločné, s trojbokými úkrojky, dvakrát hrubě pilovitými a na rubu žlázovitě tečkovanými. Květenství je uspořádáno do řídkého nicího hroznu. Plodem jsou typické bobule, příjemné chuti, se zvláštním neopakovatelným aroma. Kvete obvykle na přelomu dubna a května. Černý rybíz je výhradně pěstovaná rostlina, u nás velmi rozšířená. Drogou jsou plody, listy i kořen. Plody sbíráme úplně zralé, obyčejně v pozdějším létě, listy na jaře, zpravidla během květu rostliny, kořen na konci květu rostliny, tedy asi do konce června. Plody podáváme přednostně čerstvé, případně z nich lisujeme šťávu, která se dá dobře konzervovat. List podáváme samostatně formou krátkodobě vařeného odvaru (asi 2 minuty) nebo formou nálevu. Osvědčila se i forma balzámu i homeopatického čaje podle Kloudy. Plody tvoří také vhodnou příměs do tzv. bylinkové krve pro podpůrnou léčbu při chorobách ledvin. Sušený plod je vhodné před použitím rozdrtit a podávat formou nálevu. Plod upřednostňujeme zejména v geriatrii jako obecně posilující prostředek. Stejné díly šťávy z černého rybízu, černého bezu a červené řepy aplikujeme jako tzv. bylinnou krev, která je vhodná při nádorových onemocněních a jako posilující, protizánětlivý a protibolestivý prostředek především v rekonvalescenci po těžkých operacích. Užívá se asi 250 až 500 ml denně.